NASLOVNA
LUČKO
FOTO GALERIJA
KNJIGA GOSTIJU
INFORMACIJE
PROBLEMI
KARTA
NK LUČKO
OGLASI
DOM ZDRAVLJA
ŠKOLA LUČKO
AERODROM
BUS
VRIJEME

 

 

IZRADA WEB STRANICA

 

 

KNJIGOVODSTVENE USUGE
www.konto-ks.hr

 
Lučko - Novi Zagreb - Hrvatska

    Lučko se nalazi 8 kilometara jugozapadno od centra Zagreba uz autocestu Zagreb-Karlovac, Zagrebačku obilaznicu i staru cestu prema Karlovcu.
    Lučko datira još iz 18. tog stoljeća, dok je rijeka Sava još bila plovna i dok su po njoj vozili brodovi koji su putovali iz Slovenije prema istoku zemlje i dalje. Sava je, prije regulacije bila nizinska rijeka, niskih obala s mnogo zavoja i okuka i cijelom mrežom rukavaca i otočića. Lučko naselje južno od Save samim svojim imenom svjedoči da je bilo luka - prijelaz preko Save, koji je bio u funkciji još u 18 stoljeću. Tada se vodio spor oko prava na ubiranje prijevoznine između Kaptola i Gradeca. Sabor je dao pravo Kaptolu. Lučko je dobilo ime po toj najznačajnijoj luci u ovom dijelu hrvatske u ono vrijeme, ime je ostalo do danas, iako luke više nema.
    Još od tog vremena Lučko ima status glavnog ulaza u grad Zagreb, jer dok nije bilo toliko mostova, najznačajniji prijelaz Save bila je skela u Lučkom, osim luke na Savi napravljena je i zračna luka Lučko koja  postaje 1. travnja 1947. odredište za domaće letove, a međunarodni letovi počinju iste godine. Najveći promet na Zračnoj luci Lučko zabilježen je 1959. godine. Te godine, civilni zrakoplovi prevezli su 167.000 putnika i 1.500 t robe. Izgradnjom cesta Lučko je dobilo još veću važnost. Na samom ulazu u Lučko nalazi se veliko čvorište cesta na kojem je moguće ući u ulaz  Zagreb jug iz smjera istok, zapad, sjever i jug, upravo zbog toga važnog čvorišta Lučko je idealno mjesto koje su prepoznali poduzetnici i započeli svoju djelatnost upravo ovdje prvenstveno zbog jednostavnog dovoza i odvoza svojih roba i usluga i neposredne blizine centra Zagreba.
    1779. u Lučkom je izgrađena i crkva koja je registrirana kao vrijedni spomenik kulture, koja je prije desetak godina u cijelosti i restaurirana.
    Po popisu stanovništva iz 1991 godine Lučko je imalo 2013 stanovnika, a sada desetak godina kasnije slobodno se može reći da je taj broj četverostruko veći.
    Lučko ima razvijenu građevinsku, trgovačku i prehrambenu industriju, a u Lučkom se nalazi i sportska zračna luka.
    Ovim putem želimo Vam pokazati naše mjesto, ljude koji u njemu žive i sve što se nalazi u Lučkom. Ove web stranice su uvijek u izgradnji, a nadamo se da će zahvaljujući vašem interesu i prijedlozima ove web stranice jednog dana fino izgledat te će se stalno nadopunjavat i povećavat, ako ste zainteresirani za bilo kakav oblik suradnje molimo da nam se javite . . .